Zirkonyum Hakkında Sık Sorulan Sorular
1. Zirkonyum kaplama hangi durumlarda uygulanır?
Dişlerinde, beyazlatma ile giderilemeyecek renkleşme, ortodontik tedaviye ihtiyaç duyulmayan çapraşık, aralık, yapısal bozukluğu olan hastalarda, arka dişlerde köprü ve kaplamalarda, implant üstü protezlerde kullanılabilir.
2. Zirkonyum için yaş sınırı var mı?
Tedavi her yaşta yapılabilir ancak, çene gelişimi açısından 18 yaşından önce zirkonyum uygulamak, gelişimin tamamlanmasıyla yenileme gerektireceği için tavsiye edilmez.
3. Ağrı, acı hisseder miyim?
Uygulama esnasından lokal anestezi kullanılacağı için ağrı hissetmezsiniz. Kalıcı kaplamalar öncesinde gecici kaplamalar yerleştirilir ve böylece sıcak/soğuk hassasiyetinin önüne geçilir.
4. Zirkonyum kaplamaların rengi değişir mi?
Zirkonyum destekli porselen kaplamalar, çay, kahve, sigara gibi leke veren maddelerden bile etkilenmez. Rengi kalıcıdır.
5. Ne kadar süre kullanabilirim?
Kesin bir süre vermek mümkün olmasa da uzun yıllar rahatlıkla kullanabilirsiniz. Dişler ve dişetlerinde zaman içinde oluşabilecek değişiklikler, görüntü olarak farklılık yaratırsa yenilenmesi gerekebilir. Bu yenileme işlemi kesilerek yapılır ve dişinize zarar vermez.
6. Zirkonyum kaplamalar metal alerjisi yapar mı?
Biyolojik açıdan uyumlu ve metal içermeyen zirkonyum kesinlikle metal elerjisine neden olmaz.
7. Zirkonyum özel bir bakım gerektirir mi?
Bakımı normal dişlerinizle aynıdır. Rutin ağız hijyeninizi sağlamanız yeterlidir.
8. Tat alma duygumda bir değişiklik olur mu?
Hiçbir değişiklik olmaz. Ayrıca ağızda koku oluşumuna da yol açmaz.
9. Tedavi süresi ne kadardır?
Dişetleri sağlıklı hastalarda ortalama 1 haftada tamamlanır. dişetlerinde sorun varsa önce onun tedavi edilmesi gerekir.
10. Zirkonyum pahalı bir tedavi midir?
Metal destekli kaplamalara kıyasla pahalıdır. Ancak avantajları göz önüne alındığında, hem kısa hem uzun vadede verimli sonuçlar alınacağı için, ödenen ücretin karşılığını veren bir tedavidir.
11. Tedavi süresi boyunca estetik açıdan bir sorun yaşar mıyım?
Tedavi süresince, geçici kaplamalar uygulanacağı için hiç bir sorun yaşamazsınız. Bu kaplamalar, kalıcı kaplamalar kadar sağlam değildir, yani sert yiyecekleri dikkatli yemeniz gerekir. Ancak görüntü açısından normal kaplamalar gibi işlev görürler.